Altijd eerlijk advies
Beoordeeld met een 9.3/10
Gratis verzending vanaf € 30
0
0
Review Logo9.3 @ Kiyoh

Hoe werkt infrarood vloerverwarming en wat is de techniek daarachter?

Infrarood vloerverwarming bestaat uit dunne folie die in staat is om infraroodstraling op te wekken. Je kunt deze manier van verwarmen gebruiken voor verschillende type vloeren. Op deze pagina leggen we uit hoe het werkt, welk vermogen je nodig hebt en wat het verbruik is.

INHOUDSOPGAVE

1. Wat is infrarood vloerverwarming en hoe werkt het?
2. Hoe werkt de infraroodstraling?
3. Onder welke vloeren kun je infrarood vloerverwarming leggen?
4. Kan infrarood vloerverwarming in natte ruimtes geplaatst worden?
5. Hoe kun je het benodigde vermogen berekenen?
6. Hoe kun je de temperatuur regelen?
7. Wat is het verbruik?
8. Hoeveel kun je besparen?
9. Wat zijn de voordelen van infrarood vloerverwarming?
10. Kun je infrarood vloerverwarming zelf leggen?

Wat is infrarood vloerverwarming en hoe werkt het?

Infrarood vloerverwarming is een elektrisch verwarmingssysteem met als basis een zeer dunne folie van 0,33 mm die in staat is om infrarood straling op te wekken. De folie is geschikt voor droogbouwsystemen en wordt direct onder de uiteindelijke vloer van bijvoorbeeld laminaat of PVC geplaatst. Wanneer er stroom door de folie loopt, wekken de koolstof vezels warmte op, die wordt uitgestraald naar de vloer. Het voordeel van dit systeem ten opzichte van traditionele warmwater vloerverwarming en elektrische kabelvloerverwarming, is dat infrarood vloerverwarming het gehele oppervlak gelijkmatig verwarmt. Zodra de vloerverwarming aan wordt gezet via de thermostaat, warmt de volledige vloer direct op. Omdat de te verwarmen vloermassa ook nog eens kleiner is dan bij traditionele systemen, is infrarood vloerverwarming vele malen sneller. Hierdoor is het systeem beter regelbaar en bovendien zuiniger in gebruik. Het is bij dit systeem niet nodig om de temperatuur 's nachts ook hoog te laten staan, omdat de opwarmtijden zo kort zijn.

De opbouw van deze folie is als volgt:

techiek opbouw infrarood vloerverwarming

 

De infrarood straling wordt opgewekt door het koolstof element. Wanneer er stroom door dit element loopt, zal de koolstof vezel opwarmen en infrarood gaan uitstralen. De koolstof vezels zijn op de basis film geprint als een serie parallel geplaatste banen. Dwars op deze banen is aan iedere zijde een geleidende koperen strip geplaatst die in direct contact staat met de koolstof vezel via een zilveren strip. 

Door aan deze 2 koperen strips een fase en een nul draad te koppelen kan er 230 volt spanning op de folie worden gezet. Hierbij zijn alle koolstof banen parallel geschakeld en kunnen deze tegelijk werken. De verwarmingsfolie zelf is gelamineerd met een PET isolatie laag, zodat de 230 volt spanning veilig binnen in de folie blijft. Door deze combinatie van materialen ontstaat een zeer dunne folie die volledig aan alle veiligheidseisen voldoet. 

Bekijk alle infrarood vloerverwarming producten

Hoe werkt de infrarood straling?

Infrarood folie wekt lange golf infraroodstraling op. Die verwarmt de objecten die het tegenkomt, wat in dit geval de vloer is. De folie verwarmt de vloer en de vloer wordt vervolgens de warmtebron die de rest van de ruimte warm maakt. 

Door het grote oppervlak van de vloer is het mogelijk om bij een relatief lage temperatuur van de vloer (circa 30 graden) toch de gehele ruimte aangenaam te verwarmen. De straling die wordt opgewekt per m² is relatief laag, aangezien de folie een vermogen van 80, 130 of 160 watt per m² heeft.

In vergelijking tot infrarood panelen heeft de straling hierdoor een veel korter bereik. Infrarood folie werkt slechts tot op enkele centimeters, waar een infrarood paneel een bereik heeft van 3 tot 4 meter. Voor infrarood folie is dit korte bereik echter perfect, omdat de vloer hier direct op wordt geplaatst. 

Onder welke vloeren kun je infrarood vloerverwarming leggen?

Infrarood folie kan worden geïnstalleerd onder alle zwevende vloeren zoals laminaat, parket, hout, vinyl en PVC. Zorg ervoor dat je altijd controleert of de gekozen vloer geschikt is voor gebruik met vloerverwarming. 

> Lees meer over infrarood vloerverwarming per type vloer.

Beschikbare producten

Infrarood vloerverwarmingsfolie wordt bij Verwarminghandel.nl aangeboden in verschillende varianten:

  • Met de doe-het-zelf pakketten is het mogelijk om zelf de infraroodfolie te installeren, inclusief het maken van alle elektrische connecties.
  • De andere optie is de infraroodfolie op maat. Deze folies worden afgemonteerd geleverd op de gewenste lengte, inclusief aansluitdraden. De keuze tussen deze 2 varianten is meestal afhankelijk van het te installeren aantal m2 en de wensen rond gemak van installatie. Onze medewerkers denken natuurlijk graag mee om de optimale oplossing te bepalen. 

Kan infrarood vloerverwarming in natte ruimtes geplaatst worden?

Het is niet mogelijk om infrarood vloerverwarming in ruimtes te leggen waar het zeer vochtig wordt, zoals in een sauna of badkamer. 

In plaats van infrarood vloerverwarming, kun je in de badkamer gebruik maken van elektrische vloerverwarming met een kabel wanneer er tegels worden toegepast en de AF-mat kan in natte ruimtes onder een zwevende vloer. Voor zowel badkamer als sauna doeleinden kun je kijken naar de mogelijkheden van infrarood panelen met een juiste IP classificatie (deze geeft de mate van vochtbescherming aan). Bekijk hier de uitleg over IP classificatie.

Hoe kun je het benodigde vermogen berekenen?

Hoeveel vermogen je nodig hebt hangt af van de keuze om de vloerverwarming als hoofd- of comfortverwarming te gebruiken. 

In het geval van comfortverwarming gaat het om het verhogen van comfort en is het voldoende om folies van 80 watt/m² toe te passen. Wanneer u infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming wilt gebruiken, dan heeft u een bepaald minimum vermogen nodig.

> Lees meer over het benodigde vermogen, of maak gebruik van de handige infrarood calculator.

online calculator vermogen infrarood

 

Ga naar de online calculator

Hoe kun je de temperatuur regelen?

De infrarood vloerverwarming werkt op basis van 230 volt. Om ervoor te zorgen dat de vloerverwarming op het juiste moment aan gaat, dient er een thermostaat te worden toegepast.

De thermostaat wordt aangesloten op de 230 volt van de huisinstallatie. Vervolgens sluit u de infrarood folie aan op de thermostaat.

De thermostaat is voorzien van 2 sensoren: een ruimte- en vloersensor. De ruimtesensor meet de temperatuur in de ruimte en wanneer deze lager is dan de gewenste temperatuur, schakelt de thermostaat de stroom in naar de vloerverwarming. Als de ruimte op temperatuur is zal de thermostaat de stroom weer onderbreken en gaat de vloerverwarming uit.

Daarnaast heeft de thermostaat een vloersensor, waarvan het uiteinde in de vloer wordt geplaatst. Met deze sensor meet de thermostaat de temperatuur in de vloer om te voorkomen dat deze te warm wordt.

Gaat deze temperatuur over de ingestelde maximum waarde heen, dan zal de thermostaat de vloerverwarming uitschakelen om de vloer te beschermen. Bekijk hier alle thermostaten voor infrarood vloerverwarming.

Wat is het verbruik?

Voor het verbruik van infrarood vloerverwarming is het wattage belangrijk. Dit staat aangegeven bij het product. Zo zal een 1 m2 vloerverwarming van 160 watt/m² voor ieder uur dat deze volledig aan staat 0,16 kWh verbruiken. 

De kosten zijn 160 watt x 1 uur = 0,16 kWh.  Voor 160 watt infrarood vloerverwarming betaal je ongeveer 4,3 eurocent voor elk uur dat de vloerverwarming aan staat (uitgaande van een gemiddelde kilowatt uur (kWh) prijs van 27 eurocent).

Het uiteindelijke verbruik per maand of jaar is grotendeels afhankelijk van de manier waarop je het gebruikt en het weer. 

> Lees meer over het verbruik van infrarood vloerverwarming.

Hoeveel kun je besparen?

De besparing van infrarood vloerverwarming ten opzichte van traditionele verwarming met radiatoren of warm water vloerverwarming die kan worden behaald is afhankelijk van de specifieke situatie.

In onze ervaring zijn besparingen van 10% tot 30% haalbaar. Er kan op diverse manieren een besparing worden gerealiseerd, zoals:

  • De regeling per ruimte
  • Lagere onderhoudskosten
  • Een efficiëntere verdeling van de warmte

> Lees meer over het besparen met infrarood vloerverwarming.

Wat zijn de voordelen van infrarood vloerverwarming?

Infrarood vloerverwarming heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele warm water vloerverwarming. De belangrijkste zijn:

  1. Infrarood vloerverwarming reageert sneller dan warm water vloerverwarming
  2. Infrarood folie verwarmt enkel de zwevende vloer, waardoor er veel minder materiaal verwarmd hoeft te worden. Buizen in de betonvloer moeten vaak 10 tot 20 cm beton opwarmen, voordat de vloer warmte kan gaan uitstralen. 
  3. Infrarood folie geeft over het gehele oppervlak dezelfde warmte. Wanneer een warm water vloerverwarming aan gaat, zal het warme water door een buis van 80 tot 100 meter lengte stromen. Het warme water geeft zijn warmte af aan de koude vloer, dus bij het opwarmen is een groot deel van de warmte al in eerste meters opgenomen door de vloer. Vervolgens moet dit water de volledige lengte afleggen door de buizen, voordat de ketel het water weer kan opwarmen. 
  4. Warm water vloerverwarmingen draaien vaak 24 uur per dag, met een hoog verbruik van de cv pomp tot gevolg. Bij infrarood vloerverwarming speelt dit niet, omdat deze altijd over het gehele oppervlak zijn vermogen per m² kan afgeven, zodra de thermostaat de folie inschakelt. 

Kun je infrarood vloerverwarming zelf leggen?

Het installeren van infrarood vloerverwarming is niet ingewikkeld en kan met de handleiding goed zelf worden gedaan. Het aansluiten van de elektriciteit moet echter in lijn zijn met de normen voor installatie en veiligheid. 

Indien je onvoldoende ervaring hebt met het aanleggen van elektrische verbindingen, dan is het advies om het aansluiten van de infrarood folie matten door een elektricien te laten doen en/of de installatie voor ingebruikname te laten controleren. 

> Bekijk de 7 stappen voor het aanleggen van infrarood vloerverwarming.

Naar je account

Log in om je gegevens en bestellingen te bekijken.

Neem contact met ons op:

Bel ons:

Bereikbaar op werkdagen :
08.30 - 12.00 en 13.00 - 16.30 uur

033 303 4333

E-mail

Email ons

[email protected]

Social media

Volg ons op social media

9.3Review LogoWij scoren een 9.3 op Kiyoh

Alleen voor afhalen op afspraak:
Verwarminghandel

Neonweg 25
3812RG Amersfoort (NL)

Contactgegevens:
Bekijk op Google Maps

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

We gebruiken cookies en vergelijkbare technologieën om je beter en persoonlijker te helpen. Functionele cookies zorgen ervoor dat de website goed werkt en hebben ook een analytische functie. Zo maken we de website elke dag een beetje beter. Wil je meer weten? Manage cookies