Altijd eerlijk advies
Beoordeeld met een 9.3/10
Gratis verzending vanaf € 30
0
0
Review Logo9.2 @ Kiyoh

Hoe werkt paneelverwarming met infrarood panelen?

Wat is een infrarood paneel?

Een infrarood paneel is een lichtgewicht paneel dat kan worden bevestigd aan een wand of plafond. Het paneel kan uit diverse materialen bestaan, zoals aluminium of glas. Voor alle panelen geldt dat ze zijn voorzien van een verwarmingselement achter de voorzijde van het paneel. 

Een standaard infrarood paneel bestaat uit de volgende onderdelen:

overzicht opbouw van infrarood paneel

Voorzijde van het paneel

De voorzijde van het paneel kan uit diverse materialen bestaan. De meest voorkomende materialen zijn PET (een type plastic), Aluminium of Glas. Vanwege de goede warmteoverdracht heeft het gebruik van aluminium de voorkeur boven het gebruik van PET.

Glazen (spiegel) panelen hebben een goede warmte overdracht naar de ruimte, maar hebben door de dikte van het glas wel iets langer nodig om de juiste temperatuur te bereiken voor het uitzenden van lange golf infrarood stralen.

Achterzijde van het paneel

Naast de ophanging is aan de achterzijde een isolatie voorzien. De isolatie zorgt ervoor dat de lange golf infrarood stralen alleen aan de voorzijde het paneel kunnen verlaten en voorkomt dat het paneel aan de achterzijde te warm wordt.

De ophanging zorgt voor een kleine opening tussen de achterwand en het paneel, zodat er aan de achterzijde geen warmte kan opbouwen.

Verwarmingselement

De meeste verwarmingselementen van infrarood panelen zijn gemaakt van een epoxy hars met Nano Koolstof kristallen. De vaak gebruikte Engelse term hiervoor is "Carbon Crystal".

De Koolstof kristallen hebben als eigenschap dat deze opwarmen en infrarood straling gaan uitzenden wanneer er elektriciteit doorheen loopt. De nano koolstof kristallen pasta wordt geprint op een Epoxy hars vel.

Vervolgens wordt dit vel tussen 2 andere vellen van Epoxy hars geplaatst en wordt hier onder zeer grote druk 1 geheel van gemaakt. Het gebruik van dit type verwarmingselement heeft een aantal voordelen:

  • Hoog percentage lange golf infrarood straling
  • Zeer lange levensduur
  • Epoxy hars en koolstof pasta vormen een zeer stabiele verbinding 

Hoe warm wordt een infrarood paneel?

Een infrarood paneel werkt op een gemiddelde temperatuur van 70 tot 90 °C. De opwarmtijd van de panelen is gemiddeld 5 tot 10 minuten. Dit is de temperatuur waarop de combinatie van koolstof kristallen en epoxy hars in staat is om lange golf infrarood op te wekken.

Een bijkomend voordeel is dat de temperatuur van het paneel laag genoeg kan blijven zodat er geen risico op brand of verbranding door aanraking is.

Kun je een infrarood paneel aanraken?

Hoewel 70 tot 90 °C als heet klinkt, leveren infrarood panelen geen gevaar op bij aanraking. De mate van warmte overdracht van het materiaal is veel lager dan bijvoorbeeld bij water. Een korte aanraking van een ingeschakeld infrarood paneel levert geen risico's op.

De infrarood panelen die geschikt zijn voor montage aan de wand zijn bovendien voorzien van een oververhittingsbeveiliging. Deze bi-metalen aan de binnenzijde van het paneel onderbreken de stroom wanneer het paneel warmer dan 105 - 115 °C wordt.

Voor panelen met wandmontage is dit vanuit veiligheidsoogpunt verplicht, omdat hierbij het risico op aanraken van het paneel aanwezig is. 

Hoeveel stroom verbruikt een infrarood paneel?

Het verbruik is grotendeels afhankelijk van het weer en de manier waarop u de panelen gebruikt. Bent u veel thuis en heeft u het paneel dus veel aan staan? Dan verbruiken deze vanzelfsprekend meer energie.

Omdat je met paneelverwarming elektriciteit zeer efficiënt omzet naar (stralings-)warmte, kunt u het vermogen van het paneel hanteren als warme opbrengst. Een paneel met een verbruik van 300 watt zal dus ook 300 watt aan warmte leveren. 

De kosten zijn 300 watt x 1 uur = 0,3 kWh. Voor 300 watt infrarood paneel betaalt u ongeveer 12 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. (Uitgaande van een gemiddelde kilowatt uur (kWh) prijs van 40 eurocent)

Lees meer over het verbruik van infrarood panelen.

Naar je account

Log in om je gegevens en bestellingen te bekijken.

Neem contact met ons op:

Bel ons:

Bereikbaar op werkdagen :
08.30 - 12.00 en 13.00 - 16.30 uur

033 303 4333

E-mail

Email ons

[email protected]

Social media

Volg ons op social media

9.2Review LogoWij scoren een 9.2 op Kiyoh

Alleen voor afhalen op afspraak:
Verwarminghandel

Neonweg 25
3812RG Amersfoort (NL)

Contactgegevens:
Bekijk op Google Maps

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »