Altijd eerlijk advies
Beoordeeld met een 9.3/10
Gratis verzending vanaf € 30
0
0
Review Logo9.3 @ Kiyoh

Hoeveel besparing is mogelijk met infrarood panelen?

Veel van onze klanten vragen zich af wat de besparing is van infrarood verwarming ten opzichte van traditionele verwarming met radiatoren. De besparing die kan worden behaald is afhankelijk van de specifieke situatie, maar in onze ervaring zijn besparingen van 10% tot 30% haalbaar.

De techniek van infrarood verwarming is fundamenteel anders dan bij het gebruik van warm water radiatoren. Hierdoor kan er op diverse punten besparing worden gerealiseerd.

 

1. Efficiëntere verdeling van de warmte

Warm water radiatoren geven hun warmte voor slechts 40% af op basis van straling. De andere 60% warmte wordt geleverd op basis van convectie, wat betekent dat ze de lucht verwarmen. Omdat warme lucht stijgt, ontstaat een groot verschil in de temperaturen binnen de kamer op verschillende hoogtes. Wanneer het op lichaamshoogte 20 graden is, zal het bij de voeten vaak rond de 18 graden zijn, terwijl de lucht tegen het plafond soms tot wel 26 graden is. Door de natuurlijke convectie (stijging van warme lucht) gaat veel van de energie die de warmte geeft in de lucht bovenin de ruimte zitten. 

Bij infrarood panelen bestaat de warmte voor meer dan 80% uit straling. Deze straling valt direct op alle objecten in de ruimte, waardoor de panelen niet alleen de mensen verwarmen, maar ook al het materiaal in de ruimte. Het gevolg hiervan is dat er een gelijkmatige verdeling van de warmte optreedt en geen ophoping van warmte tegen het plafond. Hierdoor kan de ruimte met minder energie toch hetzelfde comfort qua temperatuur bieden.

 

2. Lagere temperatuur

Het effect van straling voor onze beleving van warmte is heel sterk. Denk maar eens aan het zonnetje op wintersport. Hoewel het buiten vriest is het mogelijk heerlijk in de zon op het terras te zitten. Infrarood panelen hebben een zelfde effect, doordat de straling personen direct kan verwarmen. Dit betekent dat de thermostaat in de ruimte vaak 1 a 2 graden lager kan worden ingesteld met hetzelfde gevoel van warmte. Er gaat veel energie zitten in iedere graad om een ruimte warmer te maken, dus er valt flink te besparen door de thermostaat 1 a 2 graden lager in te stellen.

 

3. Regeling per ruimte

Bij een traditionele CV ketel is de regeling van het gehele pand meestal afhankelijk van een thermostaat die in de woonkamer hangt. Vaak worden thermostaatknoppen toegepast in de andere ruimtes, maar dit levert slechts een beperkte verbetering in de regeling op. Bijkomend voordeel is dat voor infrarood verwarming direct elektriciteit wordt gebruikt in plaats van de verbranding in een ketel bij radiatoren of vloerverwarming. Veel ketels kunnen inmiddels gedeeltelijk moduleren in hun vermogen, maar nog altijd zal er vaak meer gas worden verbrand dan nodig, aangezien alle ruimtes in het huis tegelijk worden verwarmd zonder mogelijkheid om onderscheid te maken. 

Voor het verwarmen middels infrarood wordt per ruimte een thermostaat toegepast die de panelen op basis van de situatie in de kamer aanstuurt. Door te kiezen voor programmeerbare thermostaten zal bovendien een ruimte alleen nog worden verwarmd op de gewenste tijden. Doordat de warmtebehoefte per ruimte wordt geregeld, is het mogelijk om flink te besparen op de totaal benodigde hoeveelheid warmte.

 

4. Lagere onderhoudskosten

Een kostenpost die vaak ten onrechte wordt vergeten is die van onderhoudskosten. Een CV ketel (systeem) vergt regelmatig onderhoud en zal gedurende de levensduur zeer waarschijnlijk enkele reparaties nodig hebben. De kosten hiervan zijn vaak substantieel, in de vorm van een onderhoudscontract en de arbeid en onderdelen voor de reparaties. Bij infraroodpanelen zijn er geen bewegende delen die kunnen slijten. De onderhoudskosten zijn dan ook nihil. Ten opzichte van een CV systeem met ketel levert dit een forse jaarlijkse besparing op.

 

5. Aanschafkosten

Op basis van onze ervaring zien wij dat de aanschaf van een systeem gebaseerd op infraroodverwarming een stuk lager uitkomt dan een CV systeem. Het systeem van infraroodpanelen en thermostaten is veelal goedkoper in aanschaf dan een CV ketel met radiatoren. Daarnaast is er minder arbeid benodigd om alles te installeren, waarbij vooral het trekken en aansluiten van de leidingen bij CV systemen een tijdrovende klus zijn. Indien er een keuze moet worden gemaakt tussen het installeren van CV of een infrarood verwarmingssysteem, dan zijn de kosten voor de infrarood optie substantieel lager. 

 

6. Vaste kosten

Wanneer er volledig wordt overgestapt op elektrisch verwarmen met infrarood, is het mogelijk om de gasaansluiting te verwijderen. Daarmee kan gemiddeld rond de € 200,00 per jaar worden bespaard doordat de netwerkkosten en het vastrecht voor het gascontract niet meer betaald hoeven te worden.

 

7. Klimaatakkoord

Vanuit de overheid is aangekondigd dat de energiebelasting op gas de komende jaren zal worden verhoogd met circa 10 cent, terwijl de belasting op elektriciteit met circa 5 cent verlaagd zal worden. De huidige investering om de traditionele gasverwarming om te zetten naar elektrisch op infrarood basis kan daarmee een nog grotere besparing realiseren in de komende jaren, doordat het gasverbruik wordt omgezet naar elektriciteit.

 

Afhankelijkheden in de besparing

De daadwerkelijke besparing in euro's ten opzichte van warm water verwarming is afhankelijk van vele factoren die invloed hebben op ons energiegebruik. Denk hierbij onder andere aan:

  • Gezinssamenstelling
  • Type woning & isolatie
  • Instellen van de thermostaten
  • Energie gedrag (hoe zuinig springen de bewoners om met energie)
  • Belastingen op gas en elektriciteit
  • Het weer (In een koude winter wordt meer verbruikt)
  • Aanwezigheid van zonnepanelen

Gezien de vele afhankelijkheden is het niet mogelijk om een exacte besparing te geven. Op basis van de ervaringen in de afgelopen jaren zien wij besparingen tussen de 10% en 30% op de energierekening, als gevolg van het installeren van infrarood verwarming.

 

Mogelijkheid tot lokaal verwarmen

Er zijn tevens diverse voordelen wanneer er wordt gekozen voor lokaal verwarmen, want infrarood leent zich hier perfect voor. Voorbeelden hiervan zijn:

Werkruimte: Bij een werkruimte in bijvoorbeeld een onverwarmde garage, kan er een paneel worden ophangen boven bijvoorbeeld een werkbank, zodat specifiek op die plek de verwarming kan worden ingeschakeld. 

Studeerkamer: Wanneer de slaapkamer ook een studeerkamer wordt, is er vaak te weinig vermogen om deze kamer op de juiste temperatuur te brengen. Een studeerkamer moet namelijk enkele graden warmer zijn dan een slaapkamer. Maar door een infraroodpaneel boven of bij een bureau toe te passen, kan er lokaal voor extra warmte worden gezorgd.

Doordat elektriciteit vrijwel overal in huis beschikbaar is, kan er eigenlijk altijd gemakkelijk een infrarood paneel worden toegepast. Bovendien hoeft in dat geval vaak niet de gehele ruimte warm te worden gestookt, maar kan er worden gekozen om alleen daar te verwarmen waar het nodig is. Dit vergt veel minder energie dan wanneer bijvoorbeeld de capaciteit van de radiatoren in de slaapkamer worden vergroot. Door lokaal te verwarmen kunnen dus aanzienlijke besparingen worden behaald.

Weten welk vermogen aan infrarood verwarming voor uw situatie door ons wordt geadviseerd? Kijk hier voor onze berekening of neem contact op met onze medewerkers om een advies aan te vragen

Benieuwd naar alle beschikbare infraroodpanelen? Bekijk dan hier het totale overzicht met infrarood panelen

 

 

Naar je account

Log in om je gegevens en bestellingen te bekijken.

Neem contact met ons op:

Bel ons:

Bereikbaar op werkdagen :
08.30 - 12.00 en 13.00 - 16.30 uur

033 303 4333

E-mail

Email ons

[email protected]

Social media

Volg ons op social media

9.3Review LogoWij scoren een 9.3 op Kiyoh

Alleen voor afhalen op afspraak:
Verwarminghandel

Neonweg 25
3812RG Amersfoort (NL)

Contactgegevens:
Bekijk op Google Maps

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking