Altijd eerlijk advies
Beoordeeld met een 9.3/10
Gratis verzending vanaf € 30
0
0
Review Logo9.3 @ Kiyoh

Hoeveel besparing is mogelijk met infrarood vloerverwarming?

Veel van onze klanten vragen zich af wat de besparing is van infrarood vloerverwarming ten opzichte van traditionele verwarming met radiatoren of warm water vloerverwarming. De besparing die kan worden behaald is afhankelijk van de specifieke situatie, maar in onze ervaring zijn besparingen van 10% tot 30% haalbaar.

De techniek achter infrarood verwarming is fundamenteel anders dan bij het gebruik van warm water. Hierdoor kan er op diverse manieren een besparing worden gerealiseerd.

 

1. Efficiëntere verdeling van de warmte

Warm water radiatoren geven hun warmte voor slechts 40% af op basis van straling. De andere 60% warmte wordt geleverd op basis van convectie, wat betekent dat ze de lucht verwarmen. Omdat warme lucht stijgt, ontstaat een groot verschil in de temperaturen binnen de kamer op verschillende hoogtes. Wanneer het op lichaamshoogte 20 graden is, zal het bij uw voeten vaak rond de 18 graden zijn, terwijl de lucht tegen het plafond soms tot wel 26 graden is. Door de natuurlijke convectie (stijging van warme lucht) gaat veel van de energie die de warmte geeft in de lucht bovenin de ruimte zitten. 

Bij infrarood vloerverwarming bestaat de warmte voor het grootste deel uit straling en komt de warmte bovendien van onderaf. Het gevolg hiervan is dat er een gelijkmatige verdeling van de warmte optreedt en geen ophoping van warmte tegen het plafond. Hierdoor kan de ruimte met minder energie toch hetzelfde comfort qua temperatuur bieden.

 

2. Sneller te regelen

Warm water vloerverwarming heeft dezelfde voordelen ten aanzien van de verdeling van de warmte als infrarood vloerverwarming. Een nadeel is echter dat het water middels een slang van circa 90 meter per groep moet worden rondgepompt. Hierbij dient de volledige vloer opgewarmd te worden alvorens de ruimte verwarmd kan worden. Hierdoor is het niet of nauwelijks mogelijk om bij warm water vloerverwarming de thermostaat tijdelijk lager te zetten. Opwarmtijden van meer dan 12 uur zijn dan ook geen uitzondering. Infrarood vloerverwarming ligt direct onder de vloer en geeft zijn warmte tegelijk over het gehele oppervlak af zodra de stroom wordt ingeschakeld. Hierdoor is de gehele vloer binnen 15 tot 30 minuten op temperatuur en wordt de ruimte in veel kortere tijd verwarmd. 

Infrarood vloerverwarming geeft daarmee meer mogelijkheden om de temperatuur tijdelijk omlaag te zetten en energiekosten te besparen. Middels een programmeerbare thermostaat kan gemakkelijk worden ingesteld dat de vloer bijvoorbeeld 60 minuten voor het opstaan aangaat, zodat de ruimte altijd op de juiste aangename temperatuur is. 

 

3. Regeling per ruimte

Bij een traditionele CV ketel is de regeling van het gehele pand meestal afhankelijk van een thermostaat die in de woonkamer hangt. Vaak worden thermostaatknoppen toegepast in de andere ruimtes, maar dit levert slechts een beperkte verbetering in de regeling op. Bijkomend voordeel is dat voor infrarood verwarming direct elektriciteit wordt gebruikt in plaats van de verbranding in een ketel bij radiatoren of vloerverwarming. Veel ketels kunnen inmiddels gedeeltelijk moduleren in hun vermogen, maar nog altijd zal er vaak meer gas worden verbrand dan nodig, aangezien alle ruimtes in het huis tegelijk worden verwarmd zonder mogelijkheid om onderscheid te maken. 

Voor het verwarmen middels infrarood wordt per ruimte een thermostaat toegepast die de vloerverwarming op basis van de situatie in de kamer aanstuurt. Door te kiezen voor programmeerbare thermostaten zal bovendien een ruimte alleen nog worden verwarmd op de gewenste tijden. Doordat de warmtebehoefte per ruimte wordt geregeld, is het mogelijk om flink te besparen op de totaal benodigde hoeveelheid warmte.

 

4. Lagere onderhoudskosten

Een kostenpost die vaak ten onrechte wordt vergeten is die van onderhoudskosten. Een CV ketel (systeem) vergt regelmatig onderhoud en zal gedurende de levensduur zeer waarschijnlijk enkele reparaties nodig hebben. De kosten hiervan zijn vaak substantieel, in de vorm van een onderhoudscontract en de arbeid en onderdelen voor de reparaties. Bij infrarood vloerverwarming zijn er geen bewegende delen die kunnen slijten. De onderhoudskosten zijn dan ook nihil. Ten opzichte van een CV systeem met ketel levert dit een forse jaarlijkse besparing op.

 

5. Aanschafkosten

Op basis van onze ervaring zien wij dat de aanschaf van een systeem gebaseerd op infraroodverwarming vloerverwarming een stuk lager uitkomt dan een CV systeem met radiatoren of vloerverwarming. Het systeem van infraroodvloerverwarming en thermostaten is veelal goedkoper dan de CV ketel met vloerverwarming of radiatoren. Daarnaast is er minder arbeid benodigd om alles te installeren, waarbij vooral het trekken en aansluiten van de leidingen bij CV systemen een tijdrovende klus zijn. Indien er een keuze moet worden gemaakt tussen het installeren van CV of een infrarood verwarmingssysteem, dan zijn de kosten voor de infrarood optie substantieel lager. 

 

6. Vaste kosten

Wanneer er volledig wordt overgestapt op elektrisch verwarmen met infrarood, is het mogelijk om de gasaansluiting te verwijderen. Daarmee kan gemiddeld rond de € 200,00 per jaar worden bespaard doordat de netwerkkosten en het vastrecht voor het gascontract niet meer betaald hoeven te worden.

 

7. Klimaatakkoord

Vanuit de overheid is aangekondigd dat de energiebelasting op gas de komende jaren zal worden verhoogd met circa 10 cent, terwijl de belasting op elektriciteit met circa 5 cent verlaagd zal worden. De huidige investering om de traditionele gasverwarming om te zetten naar elektrisch op infrarood basis kan daarmee een nog grotere besparing realiseren in de komende jaren, doordat het gasverbruik wordt omgezet naar elektriciteit.

 

Afhankelijkheden in de besparing

De daadwerkelijke besparing in euro's ten opzichte van warm water verwarming is afhankelijk van vele factoren die invloed hebben op ons energiegebruik. Denk hierbij onder andere aan:

  • Gezinssamenstelling
  • Type woning & isolatie
  • Instellen van de thermostaten
  • Energie gedrag (hoe zuinig springen de bewoners om met energie)
  • Belastingen op gas en elektriciteit
  • Het weer (In een koude winter wordt meer verbruikt)
  • Aanwezigheid van zonnepanelen

Gezien de vele afhankelijkheden is het niet mogelijk om een exacte besparing te geven. Op basis van de ervaringen in de afgelopen jaren zien wij besparingen tussen de 10 en 30% op de energierekening, als gevolg van het installeren van infrarood verwarming. Lees hier meer over het verbruik en de kosten.

 

Mogelijkheid tot lokaal verwarmen

Infrarood vloerverwarming leent zich perfect voor lokaal verwarmen. Voorbeelden hiervan zijn:

Kantoor: Heeft u een werkruimte in huis waar het nu te koud is, dan kunt u overwegen om daar infrarood vloerverwarming toe te passen. Met de mogelijkheid om onder laminaat, parket of vinyl/pvc de elektrische verwarmingsfolie toe te passen is infrarood vloerverwarming op de meeste plekken in huis een goede optie. 

Studeerkamer: Wanneer de slaapkamer ook een studeerkamer wordt, is er vaak te weinig vermogen om deze kamer op de juiste temperatuur te brengen. Een studeerkamer moet namelijk enkele graden warmer zijn dan een slaapkamer. Door infrarood vloerverwarming in deze kamer toe te passen, wordt er vermogen toegevoegd aan de ruimte, waarmee deze op de juiste temperatuur kan worden gebracht. En met een aangename warme vloer neemt ook het comfort toe.

Doordat elektriciteit vrijwel overal in huis beschikbaar is, kan er eigenlijk altijd wel infrarood vloerverwarming worden toegepast. Door onze comfort infrarood folie (80 watt per m2) te kiezen is het zelfs mogelijk om het comfort te verhogen en de infrarood vloerverwarming in te zetten naast de traditionele verwarming middels radiatoren.

 

Weten welk vermogen aan infrarood verwarming voor uw situatie door ons wordt geadviseerd? Kijk hier voor onze berekening of neem contact op met onze medewerkers om een advies aan te vragen

Benieuwd naar onze infrarood vloerverwarmingsproducten? Bekijk dan hier het totale overzicht met infrarood vloerverwarming

Mocht vloerverwarming voor u niet mogelijk zijn, kijk dan eens bij onze infrarood panelen!

 

 

Naar je account

Log in om je gegevens en bestellingen te bekijken.

Neem contact met ons op:

Bel ons:

Bereikbaar op werkdagen :
08.30 - 12.00 en 13.00 - 16.30 uur

033 303 4333

E-mail

Email ons

[email protected]

Social media

Volg ons op social media

9.3Review LogoWij scoren een 9.3 op Kiyoh

Alleen voor afhalen op afspraak:
Verwarminghandel

Neonweg 25
3812RG Amersfoort (NL)

Contactgegevens:
Bekijk op Google Maps

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking