Altijd eerlijk advies
Beoordeeld met een 9.3/10
Gratis verzending vanaf € 30
0
0
Review Logo9.3 @ Kiyoh

Techniek & Werking

Elektrische vloerverwarming is een energiezuinige en comfortabele manier om je huis te verwarmen. Maar hoe werkt het precies?

In dit artikel gaan we dieper in op het mechanisme achter elektrische vloerverwarming. We bespreken het verschil tussen infrarood- en elektrische vloerverwarming en bespreken hoe lang het duurt voordat je vloer opwarmt. 

Wat is elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming is een verwarmingssysteem dat wordt geïnstalleerd onder de vloeroppervlakte van een huis om warmte te genereren en te verspreiden. 

In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die vaak werken op basis van warmwatercirculatie (zoals radiatoren) of luchtverwarming (zoals centrale verwarmingssystemen met luchtkanalen), maakt elektrische vloerverwarming gebruik van elektrische weerstandskabels of verwarmingsmatten die direct onder de vloer zijn geplaatst.

 

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming werkt door middel van elektrische weerstand. De verwarmingsmatten of kabels worden verwarmd, waardoor de vloer warm wordt. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verspreid over de ruimte, wat resulteert in een aangename temperatuur in de hele woning. 

Het grote voordeel van elektrische vloerverwarming is dat het onder verschillende soorten vloerbedekking kan worden geïnstalleerd, zoals een tegelvloer of laminaat

Bovendien heeft het systeem geen opwarmtijd, in tegenstelling tot watergebaseerde systemen met een ketel. Elektrische vloerverwarming kan snel opwarmen en direct warmte afgeven. Dit maakt het een efficiënte en snelle oplossing voor het verwarmen van een ruimte.

Met behulp van een thermostaat voor elektrische vloerverwarming kunt u de temperatuur eenvoudig regelen. Het is een efficiënte oplossing die bovendien weinig onderhoud vergt.

 

Wat is de opwarmtijd van elektrische vloerverwarming?

Over het algemeen duurt het 30 minuten tot 1,5 uur voordat de vloer volledig op temperatuur is. De opwarmtijd van elektrische vloerverwarming varieert afhankelijk van het vermogen. 

Gebruik van een programmeerbare thermostaat kan helpen de opwarmtijd te optimaliseren en energie te besparen.

 

Wat is het verschil tussen infrarood- en elektrische vloerverwarming?

Infrarood vloerverwarming en elektrische vloerverwarming verschillen op verschillende manieren. Infrarood verwarmt objecten en mensen direct, terwijl elektrische vloerverwarming de lucht verwarmt. 

Infrarood heeft een snellere opwarmtijd en wordt vaak onder tegels geïnstalleerd, terwijl elektrische verwarming geschikt is voor verschillende soorten vloerbedekking. Beide systemen hebben hun eigen voordelen en toepassingen.

Heb je een vraag over de beste oplossing voor jouw situatie? Neem dan contact op met een van onze experts.

Is elektrische vloerverwarming geschikt als hoofdverwarming?

Elektrische vloerverwarming kan dienen als hoofdverwarming in goed geïsoleerde ruimtes en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. Voor grotere kamers kan het systeem worden gecombineerd met andere verwarmingssystemen. 

Het is belangrijk om het vermogen af te stemmen op de ruimte voor een efficiënte werking. Elektrische vloerverwarming biedt comfortabele temperaturen in verschillende kamers zoals de woonkamer, keuken en badkamer.

Gebruik onze calculator om het juiste vermogen van elektrische vloerverwarming te berekenen.

Wat zijn de voordelen van elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming kent meerdere voordelen. De meest genoemde voordelen zijn:

 

  1. Gelijkmatige verwarming: Elektrische vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte over de hele vloer, waardoor er geen koude plekken ontstaan.

 

  1. Efficiëntie: Dit type verwarmingssysteem is doorgaans efficiënter dan sommige andere verwarmingsopties, omdat het de warmte direct aan de vloer en daarmee aan de ruimte afgeeft.

 

  1. Zoneverwarming: Elektrische vloerverwarming kan in afzonderlijke zones worden verdeeld, waardoor u specifieke kamers of gebieden in uw huis kunt verwarmen op basis van uw behoeften.

 

  1. Geen luchtcirculatie: Omdat elektrische vloerverwarming geen luchtcirculatie vereist, kan het helpen bij het verminderen van stofverplaatsing en allergieën in vergelijking met luchtverwarmingssystemen.

 

  1. Snelle opwarming: Elektrische vloerverwarming warmt snel op, wat handig is als u snel warmte nodig heeft in een bepaalde ruimte.

 

  1. Geen radiatoren: Omdat er geen radiatoren of zichtbare verwarmingselementen nodig zijn, behoudt u een strakke en esthetische uitstraling van uw ruimte.In welke ruimtes kan elektrische vloerverwarming geplaatst worden?

Elektrische vloerverwarming kan in verschillende ruimtes worden geïnstalleerd, zoals de woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamers. Het kan onder verschillende soorten vloeren, zoals tegels, laminaat en hout, worden geplaatst. 

Bij het plaatsen van elektrische vloerverwarming is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van elke ruimte.  Dit betekent dat de vloerverwarming moet worden aangepast aan de isolatie en de benodigde warmteafgifte van elke ruimte. 

Naar je account

Log in om je gegevens en bestellingen te bekijken.

Neem contact met ons op:

Bel ons:

Bereikbaar op werkdagen :
08.30 - 12.00 en 13.00 - 16.30 uur

033 303 4333

E-mail

Email ons

[email protected]

Social media

Volg ons op social media

9.3Review LogoWij scoren een 9.3 op Kiyoh

Alleen voor afhalen op afspraak:
Verwarminghandel

Neonweg 25
3812RG Amersfoort (NL)

Contactgegevens:
Bekijk op Google Maps

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »