Altijd eerlijk advies
Beoordeeld met een 9.3/10
Gratis verzending vanaf € 30
0
0
Review Logo9.3 @ Kiyoh

Installatie instructie voor het leggen van infrarood vloerverwarming

Het installeren van infrarood vloerverwarming is niet ingewikkeld en kan met de handleiding goed zelf worden gedaan. Voor het aansluiten van de elektriciteit geldt dat dit moet gebeuren in lijn met de standaard normen en regels voor installatie en veiligheid. Mocht u onvoldoende ervaring hebben met het aanleggen van elektrische verbindingen, dan is het advies om het aansluiten van de infrarood folie matten door een elektricien te laten doen en/of de installatie voor ingebruikname te laten controleren. 

 

Stappen in het installeren van de infrarood vloerverwarming

Stap 1: Het leggen van infrarood folie, begint altijd met het plaatsen van een isolerende ondervloer. Deze isolatie dient te zijn voorzien van een reflecterende laag, zoals zilver of goudkleurig. Dit helpt om de infrarood straling omhoog te richten en komt de effectiviteit ten goede. Hoe hoger de isolatie waarde van de ondervloer, hoe minder warmte er verloren gaat aan de onderzijde. In ons assortiment hebben we diverse ondervloeren die voldoen aan de eisen van infrarood vloerverwarming. Bekijk hier de mogelijkheden qua ondervloeren en isolatie. Door de ondervloer middels tape aan elkaar zet zetten vormt deze tevens een vochtscherm als bescherming voor de vloer.

Let op: De ondervloer wordt met de reflecterende zijde naar beneden geplaatst.

 

Stap 2: Bovenop de isolatielaag wordt de infrarood folie geplaatst. De banen worden in de ruimte gelegd en mogen elkaar niet overlappen en niet gevouwen worden. De banen kunnen op iedere 25 cm op lengte worden gemaakt. De folie kan met tape worden bevestigd aan de ondervloer of aan elkaar.

Bij het plaatsen is het belangrijk om zoveel mogelijk een aaneengesloten oppervlak te leggen om koude plekken te voorkomen. Het is mogelijk om aan de randen ruimte vrij te houden, zodat hier bijvoorbeeld kasten geplaatst kunnen worden. Na het leggen van de banen met folie is het belangrijk om voorzichtig te lopen over de folie om beschadigingen te voorkomen.

 

Stap 3: Sluit de infraroodfolies en de installatiedraden aan. Volg hiervoor nauwlettend de handleiding ontvangen bij de bestelling. Indien nodig is de handleiding ook altijd online te vinden op onze website. De soepele installatiedraad met een dubbele mantel kan worden gebruikt om maximaal 2000 watt per enkele draad aan vermogen aan te sluiten. Bij een groter vermogen dient een tweede "lus" te worden gebruikt. Infrarood folie wordt altijd parallel aangesloten om de juiste werking te garanderen. Bekijk hier de uitleg over het parallel aansluiten van de infrarood folie.

De elektra draden mogen niet onder of boven de infrarood folie worden geplaatst en let erop dat er geen drukpunten ontstaan wanneer de draden elkaar overlappen. Waar nodig kan er ruimte in de vloer of isolatie worden gemaakt om drukpunten te voorkomen. Controleer altijd of iedere folie is voorzien van aansluitdraden en op alle uiteindes is geïsoleerd. 

 

Stap 4: Plaats op een representatieve plek voor de ruimte, direct onder de infraroodfolie, de sensor van de thermostaat. De sensor kabel heeft standaard een lengte van 2 tot 3 meter, maar deze kabel kan worden verlengd tot een maximum van wel 50 meter. Daardoor is het altijd mogelijk om de sensor op een representatieve plek te plaatsen. Maak voor het plaatsen wanneer nodig wat ruimte in de vloer, zodat de sensor volledig vlak kan liggen en geen drukpunten veroorzaakt. De sensor komt bovenop de isolatie en direct onder de infraroodfolie te liggen.

 

Stap 5: Nadat de folie conform de handleiding is geïnstalleerd dient deze te worden doorgemeten op de juiste werking. Middels een multimeter kan de weerstand worden doorgemeten om kortsluiting in de installatie uit te sluiten en het opgenomen vermogen te controleren. Vervolgens kan de verwarming worden ingeschakeld door de folie aan de 230 volt te verbinden. Na enkele minuten zouden alle folies warmte moeten afgeven. Dit is het gemakkelijkst te controleren door een hand op de folie te leggen. Binnen enkele seconden is dan de warmte voelbaar die wordt afgegeven door de folie en is de werking bevestigd.

Nadat de folie is doormeten om de juiste werking te controleren en de werking is geverifieerd, kan deze worden aangesloten op de thermostaat. Breng hiervoor de blauwe en bruine draad van de vloerverwarming naar de thermostaat of ontvanger en sluit deze aan conform de handleiding.

Let op: werk altijd spanningsloos bij het aansluiten van de thermostaat/folie.

 

Stap 6: Nadat is geverifieerd dat de infrarood folie in combinatie met de thermostaat functioneert kan de thermostaat worden uitgezet en wordt de folie afgedekt met de VH LDPE beschermfolie. Dit geeft een beschermlaag voor tijdens het leggen van de vloer. De beschermfolie wordt over het gehele oppervlak gelegd en kan middels een 10 cm overlap als een complete damp remmende laag worden uitgevoerd. De folie is aan elkaar te bevestigen met PVC tape. 

Let op: Indien er gekozen is voor een PVC of Vinyl vloer dient er nog een extra laag geïnstalleerd te worden voordat de vloer wordt geplaatst. Dit levert een stabiel en vlak oppervlak op, zodat de vloer geen last zal krijgen van drukpunten. Lees hierover meer in de Kennisbank over dit type vloeren

 

Stap 7: De vloer kan worden gelegd om de installatie te voltooien. Nadat de vloer is geplaatst is het belangrijk om de vloerlimiet temperatuur in te stellen op de thermostaat. Verifieer altijd of de thermostaat uitschakelt nadat de vloerlimiet temperatuur is bereikt.

 

De totale installatiehandleiding voor infrarood vloerververwarming wordt natuurlijk geleverd bij de bestelling, maar is tevens hier te downloaden.

 

 

Naar je account

Log in om je gegevens en bestellingen te bekijken.

Neem contact met ons op:

Bel ons:

Bereikbaar op werkdagen :
08.30 - 12.00 en 13.00 - 16.30 uur

033 303 4333

E-mail

Email ons

[email protected]

Social media

Volg ons op social media

9.3Review LogoWij scoren een 9.3 op Kiyoh

Alleen voor afhalen op afspraak:
Verwarminghandel

Neonweg 25
3812RG Amersfoort (NL)

Contactgegevens:
Bekijk op Google Maps

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »