Altijd eerlijk advies
Beoordeeld met een 9.3/10
Gratis verzending vanaf € 30
0
0
Review Logo9.3 @ Kiyoh

Infrarood panelen als bijverwarming

Infrarood panelen zijn zeer geschikt om lokaal bij te verwarmen en het comfort te verhogen. Door het toepassen van IR panelen is het mogelijk om ter plaatse de temperatuur met 1 à 2 graden te verhogen ten opzichte van de ruimtetemperatuur. 

Het is echter niet mogelijk om in een koude ruimte een specifiek deel te verwarmen naar woonkamer temperatuur. De warmte zal dan namelijk naar de rest van de ruimte "wegstromen", zodat de temperatuur lokaal enkel 1-2 graden hoger uitkomt. 

Bijverwarmen is dus echt gericht op het lokaal verhogen van het comfort en is niet geschikt als middel om de "thermostaat een paar graden lager te kunnen zetten". Wanneer dat de wens is, dan zal infrarood verwarming als hoofdverwarming moeten worden toegepast. De infrarood verwarming moet dan immers de verwarming overnemen en functioneert dan als hoofdverwarming. Het benodigde vermogen daarvoor kan hier berekend worden

Tips voor infrarood als bijverwarming

Voor het juist toepassen van infrarood als bijverwarming, dient rekening te worden houden met een aantal uitgangspunten:

1. Plaatsing van het paneel

Voor het infrarood bijverwarmen van bijvoorbeeld een zithoek is plaatsing aan het plafond de ideale oplossing. De warmtestraling kan dan ongehinderd het gewenste oppervlak aanstralen. 

Moet er alleen een stoel of werkplek verwarmd worden, dan is het ook mogelijk om te kiezen voor een staand infrarood paneel op voetjes of een wandpaneel. Plaats het paneel zodanig dat het te verwarmen gebied direct onder of voor het paneel ligt.

Wanneer het paneel hoger dan 260 cm komt te hangen, dan is bijverwarmen met lage temperatuur infraroodpanelen vaak lastiger te realiseren. 

De straling wordt in dat geval over een te groot oppervlak verspreidt om de temperatuur en het comfort voldoende te kunnen verhogen. 

Installeert u in een ruimte hoger dan 260 cm? Neem dan contact op met onze medewerkers voor een advies op maat. 

2. Te installeren vermogen

Bij toepassing van infraroodpanelen als bijverwarming gelden andere uitgangspunten voor het te installeren vermogen dan voor hoofdverwarming. Dit komt doordat de warmte die het infraroodpaneel uitstraalt niet volledig beperkt kan worden tot de gewenste locatie. 

De straling zal immers ook verder in de ruimte komen en daar zorgen voor een verhoging van de temperatuur. Om de temperatuur ter plaatse 1-2 graden te verhogen, dient u rekening te houden met de volgende uitgangspunten:

  • Bereken het te verwarmen oppervlak, rekening houdend met 50 cm extra aan alle zijden. Dus voor een bank van 1 x 2 meter, rekent u met 2 x 3 meter oppervlakte = 6 m²
  • Vermenigvuldig het aantal m2 met 120 watt. In dit voorbeeld komt u dan uit op 720 Watt aan benodigd vermogen.

Voor het lokaal bijverwarmen van een zithoek van 1 x 2 meter op een bank, zou dus een infrarood paneel van 700 watt volstaan. Dient er een groter oppervlak verwarmd te worden, kies dan voor 2 panelen zodat de warmte gelijkmatig kan worden verdeeld over het gehele oppervlak. 

3. Aansturing

Bij toepassing als bijverwarming is het mogelijk om een infrarood paneel bijvoorbeeld met een schakelaar te bedienen. Echter kan het prettig zijn om een simpele thermostaat toe te passen, die zowel als aan/uit knop en als regeling voor de temperatuur kan dienen. 

Hiervoor is bijvoorbeeld de Otus draadloze RF thermostaat geschikt. De thermostaat op batterijen kan in het te verwarmen deel worden geplaatst, zodat deze draadloos de ontvanger kan bedienen die de stroom inschakelt naar het paneel. 

Daarmee functioneert de thermostaat zowel als een afstandsbediening als een regelaar die het paneel uitschakelt als de gewenste temperatuur is bereikt.

Naar je account

Log in om je gegevens en bestellingen te bekijken.

Neem contact met ons op:

Bel ons:

Bereikbaar op werkdagen :
08.30 - 12.00 en 13.00 - 16.30 uur

033 303 4333

E-mail

Email ons

[email protected]

Social media

Volg ons op social media

9.3Review LogoWij scoren een 9.3 op Kiyoh

Alleen voor afhalen op afspraak:
Verwarminghandel

Neonweg 25
3812RG Amersfoort (NL)

Contactgegevens:
Bekijk op Google Maps

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking