Menu
0
Snelle levering
Altijd eerlijk advies
Beoordeeld met een 9.2/10

Informatie over het verbruik van infrarood verwarming en de gerealiseerde besparing.

Verwarmen met infrarood is een zeer duurzame en (kosten)effectieve manier van verwarmen. Doordat de straling de objecten in de ruimte opwarmt, in plaats van de lucht, stijgt het gevoel van comfort en kan vaak worden volstaan met een lagere temperatuur in de ruimte voor hetzelfde behaaglijke gevoel. 

Om voor uw specifieke situatie het verbruik en de bijbehorende kosten van infrarood verwarming te berekenen zijn een aantal aspecten van belang:

 

Vermogen

 
Voor het verbruik is ten eerste het wattage belangrijk, dit staat aangegeven bij het product. Zo zal een paneel van 300 watt vermogen voor ieder uur dat deze volledig aanstaat 0,3 kWh verbruiken. Voor vloerverwarming geldt hetzelfde, de totale som van het aantal m2 vloerverwarming x het vermogen per m2 geeft het totaal vermogen dat wordt gebruikt voor ieder uur dat de vloerverwarming volledig aanstaat.

Het uiteindelijke verbruik per maand of jaar is grotendeels afhankelijk van de manier waarop u het gebruikt en natuurlijk het weer. Bent u veel thuis en heeft u het paneel dus veel aan staan, dan zal deze meerdere uren per dag volledig draaien. In het geval dat we een zeer koude winter doormaken zal het paneel veel meer aanstaan dan bij een milde winter en dus ook meer verbruiken.

 

Besparing met infrarood verwarming

 

Ten opzichte van traditionele gas verwarming kan er rond de 10-30% worden bespaard op het verbruik. Dit is het gevolg van een aantal voordelen van infrarood verwarming:

  1. Verwarming via straling in plaats van lucht
  2. Lokaal te regelen
  3. Snelle reactie
  4. Efficiënte omzetting van elektriciteit in warmte

Lees in onze FAQ meer over de mogelijkheden van besparing met infrarood panelen of besparing met infrarood vloerverwarming.

 

Bereken het verbruik van infrarood panelen


In dit voorbeeld rekenen we met een paneel van 300 Watt, een paneel van 300 Watt is voldoende voor het verwarmen met ca. 10 m3. Het benodigd vermogen in uw situatie is afhankelijk van verschillende factoren. Bekijk onze handleiding met gemakkelijke en duidelijk rekenhulp om het benodigd vermogen voor uw ruimte te berekenen.

 

Kosten per uur van een 300 watt paneel
De kosten zijn 300 watt x 1 uur = 0,3 kWh – 1 kWh kost in Nederland circa € 0,23 (jan. 2019).
Voor een 300 watt infraroodpaneel betaalt u ongeveer 6,9 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat.

 

Kosten per uur in België
In België geldt een andere prijs voor elektriciteit per kWh. Wilt u deze berekeningen uitvoeren voor een situatie in België? Dan kunt u rekenen met een gemiddelde prijs van € 0,24 per kWh (jan. 2017).

Kijk voor een uitgebreidere berekening van het verwachte totaal verbruik per jaar bij onze informatiepagina verbruik van infrarood panelen.

 

Bereken het verbruik van Infrarood Vloerverwarming


Voor het verbruik is ten eerste het wattage belangrijk, dit staat aangegeven bij het product. Staat hier bijvoorbeeld 160 watt vermogen per m2, dan verbruikt 1 m2 vloerverwarming voor ieder uur dat deze volledig aanstaat 0,16 kWh. Het uiteindelijke verbruik per maand of jaar is grotendeels afhankelijk van de manier waarop u het gebruikt. Bent u veel thuis en heeft u de vloerverwarming dus veel aan staan, dan zal deze meerdere uren per dag volledig draaien. Gebruikt u de verwarming alleen ’s avonds als u thuis komt om even de kou uit de vloer te halen, dan zult u natuurlijk veel minder uren “stoken” met de infrarood vloerverwarming. Om te bepalen hoeveel vermogen u moet installeren in uw specifieke situatie, kunt u gebruik maken van onze handige handleiding.

Wilt u een inschatting maken van de kosten van het verbruik, probeer dan te bedenken hoeveel uur u de vloer per dag zou verwarmen in de lente, herfst en winter.
Kosten per uur: 160 watt x 10 m2 x 1 uur = 1,6 kWh - Voor 10 m2 vloerverwarming betaalt u ongeveer 36,8 eurocent voor elk uur dat de vloerverwarming aan staat.

 Kijk voor een uitgebreidere berekening van het verwachte totaal verbruik per jaar bij onze informatiepagina verbruik van infrarood vloerverwarming.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €30,00 en de verzending is gratis