Altijd eerlijk advies
Beoordeeld met een 9.3/10
Gratis verzending vanaf € 30
0
0
Review Logo9.3 @ Kiyoh

Door Verwarminghandel, 10 oktober 2023

Infrarood verwarming: de échte voor- en nadelen

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is een verwarmingssysteem dat objecten en mensen direct verwarmt, vergelijkbaar met de warmte van de zon. Het maakt gebruik van infraroodstralen om warmte over te brengen en kan worden geïnstalleerd aan de muur of het plafond, of zelfs als een vrijstaand verplaatsbaar infrarood paneel voor lokale toepassing. 

Met elektriciteit als energiebron en een thermostaat voor controle, zorgt infrarood verwarming voor een aangename en gelijkmatige temperatuur in de kamer.

De bewezen voordelen van infrarood panelen

Infrarood verwarming is een moderne manier van verwarmen met verschillende voordelen ten opzichte van conventionele verwarming. Dit zijn de vijf belangrijkste voordelen:

 

1. Geen ongewenste luchtcirculaties

Infrarood panelen zorgen voor een directe verwarming van objecten en mensen, waardoor luchtcirculatie wordt vermeden. Dit voorkomt de verspreiding van stof en allergenen, wat resulteert in een gezonde leefomgeving, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen. 

Bovendien creëren infrarood panelen een comfortabele warmte zonder droge lucht of tocht, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die gevoelig zijn voor luchtcirculatie.

2. Eenvoudig te installeren

Infrarood panelen kunnen eenvoudig aan het plafond of aan de muur worden geïnstalleerd. Ze worden aangesloten op het elektriciteitsnet via een stopcontact en het ophangsysteem zorgt voor een veilige bevestiging. 

De installatie van infrarood panelen is snel en vereist geen ingrijpende verbouwingen. Ze zijn geschikt voor zowel woningen als commerciële gebouwen.

 

3. Aantrekkelijk design

Infrarood panelen hebben een slank en eigentijds design dat moeiteloos past bij elk interieur. Verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen, kunnen deze panelen discreet worden geplaatst zonder kostbare ruimte in beslag te nemen. 


 

4. Energiezuinige manier van verwarmen

Infrarood panelen bieden een energiezuinige manier van verwarmen, waarbij ze minder elektriciteit verbruiken dan traditionele systemen. Ze stralen warmte direct naar objecten en mensen, waardoor er geen energie verloren gaat aan het opwarmen van de lucht. 

Dit resulteert in lagere energierekeningen en maakt infrarood panelen een milieuvriendelijke keuze. Met hun efficiënte verwarmingsmethode en lager energieverbruik zijn infrarood panelen een goede optie voor het verwarmen van woningen, zowel in de badkamer als in de woonkamer.

 

Naast functionaliteit bieden infrarood panelen ook een esthetische meerwaarde aan de ruimte, waarbij ze moderne styling combineren met efficiënte verwarmingstechnologie. Zo zijn infrarood panelen bijvoorbeeld ook beschikbaar als spiegelverwarming.

 

5. Duurzaamheid en levensduur van infrarood panelen

Infrarood panelen hebben een lange levensduur en vereisen weinig onderhoud. Ze zijn gemaakt van duurzame materialen die bestand zijn tegen slijtage. 

De panelen zijn robuust en kunnen tegen een stootje. Infrarood verwarming is een investering op lange termijn, terwijl dit ook bijdraagt aan een duurzame leefomgeving door energie-efficiëntie.

 

De mogelijke nadelen van infrarood panelen

Zoals elk verwarmingssysteem, kan ook infrarood verwarming enkele nadelen hebben:

 

1. Belang van de juiste positie

De juiste dimensionering van infrarood panelen zorgt voor een optimale warmteverdeling in de ruimte. Onjuiste dimensionering kan leiden tot oververhitting of onvoldoende warmteafgifte. 

De positionering van infrarood panelen is belangrijk voor een gelijkmatige verwarming. Slechte positionering kan schaduwplekken veroorzaken en de effectiviteit van de verwarming verminderen.

 

2. Uitdagingen rondom het wegwerken van elektriciteitsdraden

Wanneer het gaat om infrarood verwarmingssystemen, kunnen elektriciteitsdraden een visueel onaantrekkelijk element zijn. 

Het wegwerken van deze draden kan soms een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar, zoals het gebruik van kabelgoten of het integreren van de draden in de wanden of vloeren.

 

3. Onvoldoende vermogen

Het kan lastig zijn om van tevoren een goede inschatting te maken van het benodigde vermogen. Soms leidt dit ertoe dat er onvoldoende vermogen in huis wordt gehaald

Als dit gebeurt, kan de infrarood verwarming continu ingeschakeld zijn, maar toch niet de gewenste temperatuur bereiken. Als eerste dient bepaald te worden of de infrarood verwarming als hoofd- of bijverwarming gaat dienen.

Bijverwarming heeft als doel het verhogen van het comfort. U kunt bijvoorbeeld een paneel installeren direct boven een bureau of zithoek waar het soms te koud is.

Wilt u infrarood verwarming toepassen als hoofdverwarming, dan heeft u een bepaald minimum vermogen nodig. Dit vermogen wordt uitgedrukt in een benodigd wattage per m³ om de ruimte te kunnen verwarmen.

Lees meer over het benodigde vermogen van infrarood panelen.

Laat een reactie achter

* Verplicht veld
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »