Altijd eerlijk advies
Beoordeeld met een 9.3/10
Gratis verzending vanaf € 30
0
0
Review Logo9.3 @ Kiyoh

Door Verwarminghandel, 7 oktober 2021

Infrarood verwarming: De ideale oplossing om de hoge stookkosten van gas te verminderen.

De herfst van 2021 is nog maar net begonnen en de gasprijzen breken alle records. Inmiddels kost een m³ gas ruimschoots meer dan 1,3 euro, wat voor veel mensen betekent dat de energierekening hard oploopt. Om onaangename verrassingen bij de eindfactuur te voorkomen is dit het moment om actie te ondernemen! Om gas verbruik te verminderen of voorkomen zijn er diverse mogelijkheden, waarbij isoleren altijd een goede eerste stap is. Door het verlies van warmte te verminderen hoeft er minder energie in de ruimte te worden ingebracht om deze op temperatuur te houden. Wij adviseren dan ook altijd om te kijken naar de mogelijkheden om extra isolatie aan te brengen om zodoende de totale energiebehoefte te verminderen.

Na isolatie komt de mogelijkheid om de warmte op een andere manier op te wekken. In deze blog gaan we in op een aantal manieren en situaties waarin het toepassen van infrarood verwarming direct kan bijdragen aan het verlagen van de energiefactuur door het gasgebruik te verminderen.

1. Inzetten van opgewekte zonne-energie

Met de toename van zonnepanelen op Nederlandse daken en de steeds hogere rendementen die deze panelen bieden neemt het aantal huishoudens dat op jaarbasis stroom "over" heeft snel toe. Voor het terug leveren van energie die over is wordt slechts een zeer beperkte vergoeding gegeven van tussen de 10 en 15 eurocent per kWh, afhankelijk van de energiemaatschappij. 

Deze extra energie kan echter ook worden ingezet om middels infrarood panelen of infrarood vloerverwarming 1 of meer ruimtes te gaan verwarmen, zoals bijvoorbeeld de woonkamer en/of keuken. Een simpele rekensom maakt het voordeel hiervan direct duidelijk:

Een m³ gas bevat ongeveer 8 kWh aan energie. Door de verschillen in werking van infrarood verwarming ten opzichte van verwarming middels convectie (hete lucht) is er ongeveer 5 kWh aan elektrische energie nodig om een m³ aan gas te vervangen. Deze kWh terug leveren aan de energiemaatschappij levert maximaal 5 x 15 eurocent op = 0,75 euro. Aangezien een m³ inmiddels meer dan 1,3 euro kost, levert het overstappen naar elektrisch verwarmen een voordeel van ten minste 0,55 euro per uitgespaarde m³ gas. Door toepassing van infrarood panelen of infrarood vloerverwarming in de woonkamer kan al snel zo'n 400 m3 gas op jaarbasis worden omgezet naar verbruik in m3, wat dan een potentieel voordeel van 220 euro oplevert. 

Zelfs met bovenstaande nog enigszins conservatieve getallen is een overstap naar infrarood verwarming al na enkele jaren terugverdiend. Het uiteindelijke voordeel is echter nog groter, doordat het toepassen van infrarood verwarming op meerdere manier bijdraagt aan besparen. Lees daarover meer in onze FAQ.

2. Lokaal bijverwarmen

In de meeste woningen speelt het leven zich vooral af aan de eettafel en de zithoek. Infraroodpanelen kunnen speciek op deze plekken worden ingezet om lokaal extra warmte te bieden. Wanneer een infrarood paneel wordt gebruikt als bijverwarming, dan is het mogelijk om de gevoelstemperatuur met 1-2 graden lokaal te verhogen. Dit effect is merkbaar direct na het opwarmen van het paneel, dus al na 5 à 10 minuten. Dit maakt het mogelijk om de thermostaat van de CV ketel lager te zetten, waardoor het totale verbruik aan gas verminderd. 

Dit effect is nog sterker als er sprake is van een relatief koude plek in de woning, zoals het geval is bij een zithoek met veel glas. Dit leidt er vaak toe dat de thermostaat enkele graden hoger wordt gezet, om te compenseren voor de lage temperatuur. Door een infrarood paneel toe te passen kan dit probleem lokaal worden opgelost, zonder de CV ketel harder te laten werken.

3. Complete ruimte verwarmen

Met de opkomst van thuiswerken zijn we steeds vaker ook overdag aanwezig in de woning. Hierbij wordt echter vaak maar 1 ruimte echt intensief gebruikt en dit is meestal een extra slaapkamer of een zolder. Wanneer de CV thermostaat in de woonkamer hangt, wordt deze vaak flink omhoog gedraaid en wordt het gehele huis (te) warm gehouden om het aangenaam te hebben op de werkplek. Door enkele simpele aanpassingen is het mogelijk om alleen de werkruimte te verwarmen, zodat de CV voor de woning laag kan worden gezet:

Overigens is hetzelfde van toepassing bij studerende kinderen. Ook voor hen is het toepassen van infrarood verwarming een perfecte oplossing, aangezien daarmee de regeling van de verwarming in de ruimte zelf kan worden gedaan. Infrarood verwarming is gemakkelijk en snel toe te passen, tegen relatief lage aanschafkosten. Hierdoor kan een ruimte snel worden losgekoppeld van de gas gebaseerde verwarming, waarmee deze onafhankelijk werkt van de bestaande CV installatie en er dus flink kan worden bespaard op gas. 

Vele mogelijkheden en voordelen

Infrarood verwarming biedt naast een kostenbesparing ook andere voordelen: er is minder circulatie van de lucht door lagere verschillen in temperatuur (en dus minder stof), de installatie is snel te realiseren en relatief goedkoop en het comfort in de ruimte neemt flink toe. Dus bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie? Neem dan eens een kijkje bij deze pagina's:

Vermogenscalculator - Bereken het vermogen per ruimte dat nodig is om deze te verwarmen met infrarood

Alle infraroodpanelen - Bekijk alle types en afmetingen aan infraroodpanelen

Infrarood vloerverwarming - Onze unieke folie oplossing voor onder laminaat en PVC, waarmee vloerverwarming kan worden gerealiseerd zonder hak- en breekwerk. 

FAQ - Bekijk onze uitgebreide informatie over infrarood verwarmen, de toepassing, installatie en meer!

 

Wilt u meer informatie voor uw situatie ? Neem dan contact op met ons voor een vrijblijvende offerte. Onze medewerkers helpen u graag op weg om het gebruik van gas te verminderen!

 

Reacties

  • Door H.Hofman, 7 oktober 2021

    Hallo,
    Ik zou graag een 9fferte voor infraroodpanelen ontvangen. Hoeveel jaar garantie?

Laat een reactie achter

* Verplicht veld
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »