Altijd eerlijk advies
Beoordeeld met een 9.3/10
Gratis verzending vanaf € 30
0
0
Review Logo9.3 @ Kiyoh

Door Verwarminghandel, 9 januari 2020

De top 6 misverstanden over infrarood panelen

Infrarood panelen zijn inmiddels een beproefde oplossing voor verwarmen zonder gas. Door een juiste dimensionering van het systeem in combinatie met een goede regeling bieden infrarood panelen een comfortabele en effectieve verwarming. We zien echter veel misverstanden en onduidelijkheden bij onze klanten, gevoed door de vele informatiebronnen op internet. Daarom onze top-6 van misverstanden over infrarood panelen, doe er je voordeel mee:

1. Een infrarood paneel kan worden geregeld op een bewegingssensor omdat hij directe stralingswarmte geeft.

Dit is een veelgehoord "voordeel" van infrarood panelen. De gedachte is dat de ruimte niet verwarmd hoeft te worden, behalve als iemand aanwezig is in de ruimte. Dus wanneer een persoon de ruimte in loopt, schakelt de bewegingssensor de stroom in en is het snel aangenaam warm in de ruimte. Dit is echter niet hoe een lange golf infraroodpaneel kan functioneren:

Een infraroodpaneel heeft gemiddeld tussen de 5 en 10 minuten nodig om op zijn werktemperatuur van 80-100 graden te komen. Vanaf dat moment zendt het paneel de lange golf infraroodstraling uit en wordt de ruimte verwarmd. Wanneer het correcte vermogen is geïnstalleerd, kan het paneel vervolgens de temperatuur in de ruimte in circa 45 minuten met 3 graden verhogen. Dus een ruimte waarin de temperatuur eerst 16 graden is, zal na ongeveer 1 uur weer terug op 20 graden zijn. Gezien de tijdsduur van opwarmen van de panelen en daarna het verwarmen van de ruimte, is directe warmte wanneer het paneel inschakelt bij beweging geen werkbare oplossing. De benodigde tijd om de ruimte te verwarmen kan wel worden teruggebracht door extra vermogen te installeren, maar zelfs bij een halvering blijft er ruim 30 minuten benodigd. 

Wanneer een infrarood paneel wordt gebruikt als bijverwarming, dan is het mogelijk om de gevoelstemperatuur met 1-2 graden lokaal te verhogen. Dit effect is merkbaar direct na het opwarmen van het paneel, dus al na 5 à 10 minuten. 

2. Een infrarood paneel kan gedimd worden.

Infrarood panelen kunnen alleen lange golf infraroodverwarming met een bereik tot zo'n 350 cm genereren als ze hun werktemperatuur behalen. Wanneer het paneel wordt "gedimd", zal de temperatuur van het paneel lager zijn. Het resultaat is een warme plaat, die vrijwel alleen convectie warmte oplevert. Om deze reden is het dimmen van infraroodpanelen niet mogelijk. De juiste manier van regelen is het toepassen van een thermostaat die het paneel in/uitschakelt op basis van de gewenste temperatuur. 

3. Met infrarood panelen kan meer dan 50% besparing worden gehaald.

Helaas... Infrarood is geen magische oplossing voor ons energievraagstuk. Als totaal oplossing bezien is het in onze ervaring mogelijk om 10-30% te besparen ten opzichte van een gas gestookte installatie, rekening houdend met zowel installatie als verbruikskosten. Lees hier meer over de mogelijkheden om te besparen met infrarood. 

4. Met een infrarood paneel als bijverwarming kan ik de thermostaat van de CV ketel lager zetten.

Infrarood panelen worden vaak toegepast als bijverwarming, zoals boven een zithoek om ter plaatse het comfort te verhogen. Het is dan echter niet mogelijk om de thermostaat van de bestaande verwarming (cv ketel of vloerverwarming) flink te verlagen of uit te zetten. Dit komt doordat de warmte van het infraroodpaneel niet alleen bij de zithoek kan blijven. Hoewel het paneel daar de infraroodstraling aflevert, zullen de materialen deze energie weer aan de lucht afgegeven. Daarmee verplaatst de energie zich door de ruimte, met als gevolg dat uiteindelijk het infraroodpaneel de gehele ruimte aan het verwarmen is. Dus wanneer de thermostaat van de bestaande verwarming lager wordt gedraaid, gaat de infrarood verwarming feitelijk als hoofdverwarming functioneren. 

Doordat de energie in eerste instantie in de materialen gaat zitten die worden aangestraald, is een lokale verhoging van de gevoelstemperatuur van 1-2 graden wel haalbaar. Een grotere stijging van de temperatuur kan niet behaald worden, doordat de energie zich dan door de ruimte gaat verspreiden om de gehele ruimte op te warmen. Afhankelijk van de wensen en de beleving van de warmte is het dus wel mogelijk om de thermostaat van de ketel enigszins te verlagen naar bijvoorbeeld 18 of 19 graden, terwijl het infrarood paneel zorgt voor een aangenaam klimaat in de zithoek. 

5. Infrarood panelen met een hogere temperatuur zijn efficiënter.

Met het steeds grotere aanbod aan infraroodpanelen, neemt ook de onderlinge concurrentie toe. De werkingstemperatuur wordt vaak aangehaald als een belangrijke bepaling voor de kwaliteit of efficiency van het paneel. Op internet gaan diverse verhalen rond over de Stefan-Boltzmann wet voor de opgewekte straling. In het kort zegt deze wet: Bij een hogere temperatuur geeft een bepaald materiaal (bijv. glas of aluminium) meer straling af. De interpretatie die hieraan wordt gehangen is dat een paneel met een hogere temperatuur daarom ook efficiënter is in het opwekken van infrarood straling. Maar dat is feitelijk onjuist en een verkeerde uitleg van de formule.

De formule zegt immers alleen iets over de hoeveelheid energie in watt die wordt uitgestraald als een materiaal bijvoorbeeld 100 of 130 graden is. Dit zegt echter niets over de hoeveelheid energie die benodigd is om deze temperatuur te behalen en te behouden. Een paneel met een hogere temperatuur zal dus meer energie uitstralen, maar ook een hoger verbruik hebben dan een paneel met een lagere temperatuur. 

Een paneel met een hogere temperatuur heeft wel als voordeel dat er met een kleiner oppervlak meer energie uitgestraald kan worden. Op die manier kan bijvoorbeeld een 60 x 120 cm paneel ineens 900 of 1000 watt leveren, waar dit bij lagere temperatuur panelen beperkt wordt tot circa 700 watt. Door de hogere stralingsintensiteit is ook het bereik van hoge temperatuur panelen iets meer dan de standaard 3 tot 3,5 meter. 

Maakt de temperatuur van het paneel dan eigenlijk niet uit? Toch wel: Wanneer van twee panelen van hetzelfde vermogen (bijv. 700 watt) het ene paneel een hogere temperatuur behaald dan het andere paneel, dan wordt er bij dat paneel meer energie omgezet in straling aan de voorzijde. Dit is dan het effect van goede isolatie aan de achterzijde. Op de totale opbrengst aan straling kan dit enkele procenten schelen. 

6. Infrarood panelen zijn niet geschikt als hoofdverwarming.

Op internet komt regelmatig terug dat het niet mogelijk is om een gehele woning te verwarmen middels infraroodpanelen. Hoewel het zeker niet mogelijk is om elke woning middels infraroodpanelen comfortabel te verwarmen, is het voor vele woningen zeker mogelijk. Bij oudere woningen kan het nodig zijn om eerst grondig te isoleren, zodat het totale verlies aan warmte afneemt. Bij goed geïsoleerde woningen zien we dat het goed mogelijk is de gehele woning middels infrarood panelen te verwarmen. Voor een woning van rond de 120 m2 zal de complete verwarming met infraroodpanelen neerkomen circa 8500 watt, iets dat gemakkelijk binnen een standaard 3 x 25A aansluiting te realiseren valt. 

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van infraroodpanelen voor uw situatie? Neem dan contact op met ons voor een vrijblijvende offerte. 

 

Reacties

 • Door Anita, 9 januari 2020

  Met het verstrekken van deze informatie mag je je terecht een specialist noemen. Top!

 • Door Halma, 9 januari 2020

  Keurig verhaal omtrent IR-verwarming, geeft duidelijkheid en vertrouwen. Bedankt!

 • Door Regina Oude bekke, 9 januari 2020

  Vanaf vorig jaar nov. Verwarmen wij de woning met infra rood. Op elke slaapkamer en keuken en woonkamer hebben we panelen. We hebben zonnepanelen en de woning geïsoleerd. Het is even wennen omdat het een andere warmte is m...

 • Door Theo Moors, 9 januari 2020

  Ik ben bijzonder blij met deze informatie om keuze te maken bewust verwarmen.
  Leveranciers van ir panelen maken het plaatje mooier dan het is

 • Door i Stabel, 9 januari 2020

  Vandaag voor het eerst kennis gemaakt met het verwarmen via infrarood panelen. Heel erg fijn om deze zeer uitgebreide informatie te kunnen lezen. Ik weet er nu al meteen echt veel meer van af.

 • Door Bakker, 9 januari 2020

  Wow, zulke uitgebreide informatie waar je ook echt wat aan hebt kom je zelden tegen.

 • Door H.J.C. van de Wiel, 9 januari 2020

  Erg nuttige informatie.<br />
  Waar ik ook wel benieuwd naar ben is de stralingshoek van een IR-paneel?<br />
  M.a.w. als ik een paneel van 60 x 120cm op 2,4mtr hoog hang welke afmetingen wordt dan verwarmt/aangestraald bijv. ...

Laat een reactie achter

* Verplicht veld
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »