Altijd eerlijk advies
Beoordeeld met een 9.3/10
Gratis verzending vanaf € 30
0
0
Review Logo9.3 @ Kiyoh

Door Verwarminghandel, 1 oktober 2019

Waarom de Nano bij infrarood niets toevoegt

Om maar met de deur in huis te vallen: Nano infrarood is een beetje een broodje aap verhaal. Nano is een lengte maat en betekent op zichzelf staand niets. Infrarood straling kent korte, midden en lange golf. Al deze straling bevindt zich in een golflengte die we kunnen aanduiden met Nano.

Het plaatje hieronder toont het lichtspectrum. IR-A staat hierin voor korte golf, IR-B voor midden golf en IR-C voor lange golf infrarood straling. 

Het infrarood spectrum

Alle infrarood panelen die worden verkocht om te dienen als hoofdverwarming in woningen of kantoren, zenden voornamelijk lange golf infrarood straling (IR-C) uit. Daarmee zou dus vrijwel elk paneel zich een "Nano" infrarood paneel kunnen noemen.

 

Werking infrarood panelen

Infrarood panelen werken op basis van een koolstof kristal oplossing. Dit betekent dat er een koolstofpasta wordt opgesloten tussen een drager, meestal een aantal hars lagen. Wanneer dit onder stroom wordt gezet, dan zal deze koolstof halfgeleider opwarmen en infrarood straling opwekken. Tussen panelen kunnen natuurlijk wel kleine verschillen zitten, zoals:

* Uitgevoerd met of zonder isolatie

* De keuze voor het materiaal aan de voorzijde (aluminium/staal/Pet)

* De structuur/opbouw van het paneel

 

Echter hebben deze verschillen op de opbrengst van de lange golf infrarood maar heel weinig invloed. 

Omdat alle panelen in de basis een vergelijkbare werking hebben, zien we ook dat panelen standaard een bereik hebben van 3 tot 3,5 meter, omdat dit nu eenmaal een eigenschap is van de panelen die werken op 80 tot 100 graden.

Uitzondering hierop zijn de panelen die op 110-120 graden werken; Deze hebben een iets groter bereik van 4 tot 5 meter doordat ze met een hogere temperatuur werken. In de markt zien we inmiddels ook partijen die een stralingsbereik claimen van 10 meter met lage temperatuur "nano" infrarood panelen.

Dit is echt pertinente onzin en technisch gezien simpelweg onmogelijk. Infraroodpanelen stralen onder een hoek van 120-160 graden hun energie uit. Hierdoor is voorbij een afstand van 4 meter de energie die nog kan worden afgeleverd per m² verwaarloosbaar. 

De keuze voor een paneel wordt dus vooral bepaald door het benodigd vermogen in combinatie met de wensen qua uiterlijk en ophanging en de optie wand/plafond montage. Qua efficiency en werking bieden alle panelen vergelijkbare resultaten.

 

Benodigd vermogen & besparing

Helaas zien wij steeds vaker partijen die infrarood verwarming aanprijzen als "Nano" met bijbehorende verhalen van meer dan 50% besparing of de mogelijkheid om complete huizen te verwarmen met enkele honderden watts aan vermogen.

Dit is echt niet realistisch en leidt dan ook to zware ondercapaciteit in de ruimte. Wanneer het dan na vele warme jaren toch weer een keer echt winter wordt, dan zal het simpelweg te koud zijn in huis omdat er niet genoeg warmte kan worden toegevoegd. 

Partijen die aangeven dat het mogelijk is om met een "Nano" paneel van 300 watt een ruimte van 8 tot 10 m² te verwarmen zijn naar onze bescheiden mening eigenlijk onzin aan het verkopen. Dat zou namelijk betekenen dat de ruimte met tien waxinelichtjes (30 watt per waxinelichtje) op temperatuur kan worden gehouden als het buiten min 10 is.

Het probleem is echter dat de 300 watt waarschijnlijk wel voldoende is zolang het buiten 5 tot 10 graden is. Maar wanneer de temperatuur onder nul duikt gaat er meer warmte verloren dan wordt toegevoegd aan de ruimte en zal de temperatuur ver onder de 20 graden blijven steken.

Maar wanneer goed gedimensioneerd en geïnstalleerd, biedt infrarood vele voordelen ten opzichte van het verwarmen op basis van gas. Deze hebben wij hier uitgeschreven: FAQ besparing

Deze besparingen zijn vooral het gevolg van de beleving van warmte en de mogelijkheden om beter te regelen in de woning. Uiteindelijk gaat verwarmen over het compenseren van schilverliezen: Iedere woning/ruimte verliest warmte door de wanden/plafond/vloer en ventilatie.

Om te kunnen verwarmen moet er meer warmte worden toegevoegd dan verloren gaat. Bij een groter temperatuur verschil tussen binnen en buiten, gaat er meer warmte verloren. Daarom rekenen wij al onze vermogen zodanig uit dat ook bij minus 10 in de woonkamer kan worden verwarmt tot 20 graden.

 

Nano en marketing

We zien op dit moment een hoop nieuwe toetreders in de markt voor infrarood, ingegeven door de aandacht op "van het gas af". Helaas lijken vele partijen er behoorlijk opportunistisch in te zitten. Dit gebeurt door relatief dure panelen te verkopen met een laag vermogen, met de belofte dat deze zuiniger en efficiënter zijn.

Maar wij hebben nog geen panelen gezien die op basis van een andere techniek werken dan onze eigen panelen of die van de meeste collega's die al langer in de branche actief zijn.

Ons bange vermoeden is dan ook dat er sprake is van partijen die voor eigen gewin deze panelen aan het verkopen zijn tegen hoge prijzen, waarbij dit helaas het vertrouwen in infrarood als oplossing zal gaan schaden.

Bij een koude winter zullen een hoop mensen bedrogen uitkomen en niet in staat zijn om hun huis te verwarmen tot de gewenste temperatuur van 20/21 graden.

 

Magische warmte

Infrarood als oplossing is zeker niet "Magisch": Om een ruimte op temperatuur te brengen moet er voldoende warmte aan een ruimte worden toegevoegd om de verliezen te compenseren. Maar infrarood verwarming kan wel het comfort verhogen en zeker een besparing realiseren door de installatie goed te dimensioneren en regelen. Ook speelt infrarood een grote rol in de transitie naar minder of geen gasverbruik. 

Wij bieden infrarood als oplossing al jaren aan en staan achter onze berekeningen voor het vermogen en de mogelijkheden om te kunnen besparen.

Overweegt u zelf infrarood toe te gaan passen als verwarmingsoplossing? Houdt dan bij de adviezen die u ontvangt altijd in gedachten: "Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook". 

Voor een eerlijk en vrijblijvend advies bent u natuurlijk altijd welkom om contact met ons op te nemen!

 

Reacties

 • Door Verwarminghandel, 1 oktober 2019

  Bedankt voor uw reactie! Wij doen ons best om een eerlijk en realistisch verhaal over infrarood te vertellen. Inbouwen is ook zeker mogelijk, we hebben uw vraag in meer detail per email beantwoord.

 • Door Math van Duurling, 1 oktober 2019

  Beste, ik ben blijven zoek naar eerlijke informatie. Iedere keer was het te mooi om waar te zijn. Ben nu bij jullie aangekomen en vind hier de eerlijke oprechte informatie. Had steeds mijn twijfel over nano infrarood.<br />
  Wi...

 • Door ton elfferich, 1 oktober 2019

  nuttig en nuchter, wordt er blij van!

Laat een reactie achter

* Verplicht veld
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking